Een nieuwe toekomst voor Schaarweide

Sporthal? Een nieuwe toekomst voor Schaarweide!

Sporthal Schaarweide staat inmiddels al ruim 8 jaar op ons verlanglijstje. De investering hiervoor bedraagt eenmalig een bedrag van 2 miljoen euro. Daarnaast wordt er door de gemeente een jaarlijkse bijdrage van maximaal 35.000 euro voor groot onderhoud, verzekeringen en OZB verleend. Voor deze investering wordt heel wat gerealiseerd. Hoe ziet het project en de nieuwe toekomst van Schaarweide er eigenlijk uit?

Meer dan een sporthal

Om de sporthal te realiseren moet er meer gebeuren dan alleen de bouw van de hal. Wat is er zoal in dit project inbegrepen?

 • Stichting
  Voor het beheer van “Schaarweide van de toekomst” wordt er een stichting opgericht die deze totale accommodatie (geheel Schaarweide) gaat beheren. De stichting biedt op Schaarweide aan verenigingen gelegenheid tot het beoefenen van sport. Deze stichting zal in overleg met de Belastingdienst voor BTW verrekening in aanmerking komen, wat financieel gunstig uitpakt voor zowel stichting als verenigingen.
   
 • De Hal
  Natuurlijk staat de bouw van de hal centraal. Deze wordt gebouwd tegen de bestaande bebouwing van UHC en Harava. De hal wordt gebouwd conform de normen van het NOC/NSF. Bovendien zal de hal gebouwd worden met een duurzaam karakter en krijgt deze bij de bouw het hoogst haalbare energielabel “A” mee.
   
 • Infrastructuur
  In het project is het aanpassen van de bestaande infrastructuur meegenomen. Te denken valt hierbij aan het aanpassen en aanleggen van toegangswegen, parkeerplaatsen, verlichtingen, etc.
   
 • Kantine
  Op dit moment is er sprake van 2 gescheiden kantines op Schaarweide. Eén wordt gebruikt door tennisvereniging Harava, de andere door UHC en Fortuna.

  In het project is meegenomen dat de verenigingen de bestaande kantines samenvoegen en integreren met de sporthal waardoor er één centrale accommodatie ontstaat. Deze kantine wordt hiermee het kloppend hart van Schaarweide.
  ​Deze werkwijze heeft positieve effecten op zaken als:
  • haalbaarheid van de exploitatie
  • één keer kosten (energie, inventaris, inkoop)
  • gezamenlijk beheer en gebruik van een grote pool aan vrijwilligers.
    
 • Tennisvelden
  De tennisvelden van Harava zijn hard toe aan vernieuwing. Deze staat al een aantal jaren op de planning en is uitgesteld in verband met de mogelijke komst van de sporthal. Nu zal dit project van Harava doorgang vinden.

  Bij de vernieuwing worden de tennisbanen “gedraaid” en iets opgeschoven, om ruimte te maken voor de nieuwe bebouwing.

Uit het bovenstaande kunt u opmaken dat er door de werkgroep Schaarweide hard gewerkt is aan een totaaloplossing voor de verschillende sporten in de kernen Bergharen, Hernen en Leur. Daarbij is er goed gekeken naar de mogelijkheden en wensen, zowel sportief, als financieel en organisatorisch.

Werkgroep Schaarweide is in de afgelopen periode bij de vorming van al deze plannen bijgestaan door de Gelderse Sport Federatie.
De sporthal op Schaarweide is dus beduidend meer dan alleen maar een hal. Het is het startsein voor een nieuwe sportieve toekomst in onze dorpen!